sobota, 22 grudnia 2012

Piernik

Pierwsze pierniki powstawały w Krakowie. Sama nazwa wywodzi się od słowa "pierny", które oznacza po prostu pieprzny. Bo taki właśnie jest piernik. Mocno aromatyczny, korzenny i ostrawy. Nie każdy lubi, jednak jak już się w nim ktoś zakocha to na całe życie. Ja osobiście świąt bez piernika nie jestem sobie wstanie wyobrazić.



Składniki:
100 gram margaryny
1 szklanka cukru
100 gram miodu
1 łyżka zimnej wody
0,5 szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka sody oczysczonej
2 żółtka
2 białka
1,5 szklanki mąki
1 łyżka kakao
1 opakowanie przyprawy do piernika



Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy gęsta pianę. Tymczasem ucieramy margarynę z cukrem stopniowo dodając żółtka, miód łyżkę zimnej wody, śmietanę. Gdy stworzy nam się klarowna masa dodajemy mąkę, przyprawę do piernika, kakao, sodę oczyszczoną i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Na końcu do masy dodajemy pianę z białek i mieszamy jeszcze raz wszystko na jednolitą masę.

Ciasto przekładamy do podłużnej formy i pieczemy przez około 60 minut w rozgrzanym do 160 - 170 stopni piekarniku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz