niedziela, 23 grudnia 2012

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi na które przepis znajdziecie dzisiaj to potrawa, którą przygotowuję w takiej wersji tylko na święta. Po prostu ten smak nie odpowiada mi w żadnym innym okresie. Czas świąt to moment kiedy rzeczywiście wszystko co robimy powinno być okraszone dużą ilością uczucia. Ogólnie z gotowaniem jest tak, że jeśli nie wkładamy całego siebie w to co robimy to nie smakuje to tak jak powinni. Ja robiąc pierogi zawsze się uśmiecham, chcę w ten sposób przekazać odrobinę swojej pozytywnej energii wszystkim, którzy będą ich smakować.



Składniki:
Ciasto na pierogi:
500 gram mąki
100 gram masła
100 - 150 ml mleka



Farsz na pierogi:
300 gram kiszonej kapusty
1 duża cebula
100 gram suszonych grzybów
sól
pieprz
łyżka majeranku



Przygotowanie:
Ciasto na pierogi:
Gotujemy mleko i rozpuszczamy w nim masło. Gdy mamy już gotową masę dolewamy ją stopniowo do mąki. Najlepiej zrobić to w mikserze gdyż można się poparzyć. Dodawane mleko musi być ciepłe. Gdy już wstępnie ciasto zagniecie się w mikserze wyrabiamy je ręcznie i odstawiamy na 20 minut do lodówki.

Farsz na pierogi:
Grzyby płuczemy i moczymy przez minimum 2 godziny.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na patelni razem z odrobina soli. Następnie dodajemy odsączone i poszatkowane grzyby. Gdy lekko nam się podsmażą wrzucamy obgotowaną wcześniej i poszatkowaną kapustę. Dorzucamy majeranek, pieprz i jeszcze odrobinę soli. Wszystko porzadnie mieszamy i dusimy około 20 minut co jakiś czas mieszając. Farsz studzimy i dopiero wtedy nakładamy na ciasto.

Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy. Wycinamy kółeczka kieliszkiem lub innym okrągłym naczyniem. Następnie nakładamy farsz i lepimy pierogi. Każdy ma swoją technikę. Można tworzyć rozetki lub falbanki, to już zalezy od waszych preferencji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz