wtorek, 30 października 2012

Czekoladowa rozpusta

Czekolada to chyba jedna z tych rzeczy które każdy ulegnie. Ja osobiście uwielbiam robić czekoladowe desery, ciasta czy po prostu napić się gorącej czekolady. To co dla mnie jest ciekawe w niej to fakt, że pasuje zarówno do ciast jak i do mięsa. Kurczak w czekoladzie to coś co warte jest grzechu. Uwielbiam ten zapach rozchodzący się po mieszkaniu kiedy czekolada rozpuszcza się w rondelku. To od zawsze kojarzy mi się ze świętami. A jak jeszcze dorzucić do niej kilka kropel soku pomarańczowego to już w ogóle bajka. Dzisiaj mam dla Was przepis właśnie na ciasto czekoladowe. Wychodzi świetne i naprawdę bardzo mokre. A najlepsze jest to, że nie ma w nim prawie w ogóle mąki :) No to do dzieła :)

Potrzebne produkty:
130 gram masła
150 gram gorzkiej czekolady
150 gram mlecznej czekolady
6 jajek
250 gram cukru
60 gram mąki
2 łyżki rumu

Przygotowanie:
Na początek proponuję Wam rozpuścić czekoladę razem z masłem w rondelku. Kiedy to już będziecie mieli za sobą zostawcie masę żeby lekko przestygła. Następnie oddzielcie białka i żółtka. Żółtka utrzyjcie z cukrem a białka ubijcie na sztywną pianę. Kolejny krok to zmieszanie wszystkich składników razem. Teraz wystarczy wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40 minut i gotowe. Smacznego!