poniedziałek, 10 grudnia 2012

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to chyba jedno z prostszych ciast jakie przygotowuje. Fakt trzeba się trochę pobawić z ucieraniem marchewki, jednak smak rekompensuje ten trud. Pierwszy raz jadłem je u mojego znajomego. Nie chciałem wierzyć, że jest ono zrobione z marchewki. Od niego też pochodzi przepis, który chce Wam dzisiaj zaprezentować.



Składniki:




Ciasto:
2 szklanki mąki
4 jajka
1,5 szklanki cukru
2 ubite pełne szklanki startej drobno marchewki (trzeba ubić porządni marchewkę w szklance zeby było jej jak najwięcej)
180 gram masła lub margaryny
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
5 łyżeczek cynamonu

Polewa:
5 serków topionych Hochland Śmietankowy
100 gram masła
szklanka cukru pudru
paczka cukru waniliowego

Przygotowanie:

Ciasto:
Jajka ubijamy z cukrem na jasną, jednolita i puszysta masę (ja ubijam ręcznie, z miksera nie wychodzi taka puszysta). Do masy dodajemy marchew i powoli łączymy to w jedną spójna całość. Masło rozpuszczamy w rondelku i przestudzamy (do ciasta dodajemy lekko ciepłe ale nie zimne) Dopiero teraz dodajemy resztę składników i mieszamy aż nasza masa będzie jednolita.

Masę przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułka tartą formy. Pieczemy około 50 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku.

Polewa:
Masło rozpuszczamy razem z serkiem w rondelku. Gdy składnik się połącza i rozpuszczą dodajemy cukier puder, cukier waniliowy. Mieszamy energicznie aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Mase przestudzamy i dodajemy ją na jeszcze ciepłe ciasto. Całość odstawiamy do zgęstnienia. Ja dla dekoracji posypuję jeszcze kolorowymi wiórkami.