wtorek, 11 grudnia 2012

Croissant z migdałowym nadzieniem

Croissanty, które dzisiaj proponuję to idealny przysmak dla gości. Warto zrobić ich trochę więcej i zamrozić. Gdy mamy nie zapowiedziany gości wystarczy wyciągnąć je i wstawić na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Takie cieplutkie sprawią radość nie jednemu z naszym przyjaciół.



Składniki:

Ciasto:
20 gram świeżych drożdży
250 gram mąki + do podsypywania
100 ml mleka (musi mieć temperaturę pokojową)
20 gram cukru
pół łyżeczki soli
1 jajko
180 gram masła

Nadzienie:
100 gram słodkich migdałów
50 gram cukru
2 białka
2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Ciasto:
Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej pokruszone drożdże, mleko, cukier, jajko, sól i pokrojone w małe kosteczki masło. Wszystkie składniki należy teraz porządnie zagnieść. Gdy utworzy nam się już gładka i zwarta masa trzeba ją przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na jakieś 30 minut do wyrośnięcia.

Po wyjęciu ciasta należy je porządnie rozwałkować. Po rozwałkowaniu wycinamy z niego trójkąty, które następnie po nałożeniu nadzienia będziemy zawijać.

Nadzienie:
Migdały należy porządnie sparzyć oraz następnie obrać. Po przygotowaniu migdałów należy je zmielić na naprawdę drobną miazgę. Następnie do migdałów dodajemy cukier ubitą na sztywno pianę z białek oraz miód. Masę trzeba porządnie wyrobić. Teraz tylko trzeba nałożyć ją na wcześniej przygotowane trójkąty z ciasta i zawinąć.

Na wierzch przygotowanych rogalików daję zawsze odrobinę migdałów. Rogaliki pieczemy około 20 - 30 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.