środa, 12 grudnia 2012

Zielona fasolka z boczkiem

Potrawę wymyśliłem na szybko. Wróciłem któregoś dnia późno do domu i miałem ochotę zjeść coś dobrego. W lodówce nie było za wiele. Przypomniałem sobie jednak, że w zamrażarce mam jeszcze zieloną fasolką. No więc pierwszy składnik już miałem. Zacząłem myśleć co by do tego pasowało. Przepatrzyłem lodówkę i zobaczyłem boczek. No i tak w sumie powstał pomysł na to szybkie, proste ale bardzo sycące danie.



Składniki:
0,5 kg zielonej fasolki (świeżej lub mrożonej)
duży kawałek boczku
oliwa truflowa
sól
imbir

Przygotowanie:
Zagotować litr wody, przed gotowaniem osolić. Kiedy woda będzie wrzeć dorzucić do niej fasolkę. Gotować aż będzie miękka. W między czasie na oliwie truflowej podsmażyć lekko boczek z odrobiną imbiru. Na koniec na patelnię dorzuć ugotowaną i odcedzoną fasolkę. Dusić razem pod przykryciem przez jakieś 8 minut. Na koniec zostaje nam tylko delektować się naprawdę zaskakującym smakiem.