czwartek, 13 grudnia 2012

Szarlotka świąteczna

Szarlotka to dla mnie jedno z tych ciast, które mógłbym jeść codziennie. Zwłaszcza jeśli jest smacznie zrobiona. Ja swoją wersję świąteczna robię zawsze z dodatkiem miodu. Przypomina mi to smaki dzieciństwa.
Zastanawiałem się też skąd ogólnie wzięła się szarlotka. Poczytałem trochę i jak się okazało przepis na to ciasto pochodzi z Francji. Podobno pierwsze ciasto tego typu zostało upieczone dla cara Aleksandra I przez jego francuskiego kucharz. Można więc powiedzieć, że ma ono rodowód szlachecki.Patentów na dobra szarlotkę jest wiele. Sprawdźcie jaki jest mój.



Składniki:

Ciasto:
200 gram maki
100 gram cukru
2 jajka
150 gram masła lub margaryny (ja zawsze daję masło)

Nadzienie:
1,5 kg jabłek
sok z połowy cytryny
100 gram masła
4 łyżki miodu
3 łyżki rumu
2 łyżki cynamonu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 budyń waniliowy

Przygotowanie:

Ciasto:
Mąkę, cukier, masło oraz jaja wrzucić do miski i zagnieść z nich ciasto. Następnie zawinąć w folie aluminiową i wstawić do lodówki na około 30-40 minut.

Po wyjęciu ciasta należy je lekko rozwałkować i wyłożyć nim okrągłą formę na ciasto. Formę wcześniej należy nasmarować masłem i wysypać bułką tartą. Resztę ciasta zostawić do stworzenia rozety na wierzchu ciasta.

Nadzienie:
Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Następnie należy je dusić razem z masłem, miodem oraz rumem w garnku przez około 15 minut.

Gdy masa będzie już uduszona należy dodać do niej cynamon, budyń i mąkę ziemniaczaną. Porządnie wymieszać. Na końcu, kiedy już wszystkie składniki nam się połączą przełożyć na wcześnie wyłożona ciastem formę. Na wierzchu ułożyć rozetę z pozostałych cząstek ciasta.

Pieczemy około 40 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.