sobota, 15 grudnia 2012

Pierniczki świąteczne

Każda rodzina ma swój sekretny przepis na pierniczki. Jak się jednak potem okazuje wszystkie są do siebie podobne. Mój przepis dostałem od mojej babci, która przekazała go również mojej mamie. Pamiętam jak jeszcze byłem małym chłopcem i razem z mamą i babcia piekliśmy je przed świętami. ten korzenny zapach, który wypełniał całą kuchnię zachowałem w pamięci do dzisiaj. Zawsze gdy przygotowuję te pierniczki wracają te wspomnienia. Jest to dla mnie również znak, że zbliżają się święta. Ten okres przygotowań jest dla mnie wyjątkowy. Mogę krzątać się po kuchni i przygotowywać te wszystkie smakołyki. Największa jest jednak radość gdy moi bliscy kosztują wypieków i pojawia się u nich uśmiech. Znaczy to dla mnie tylko, że było warto gnieść ciasto, smażyć, piec i gotować. To chyba największa nagroda.



Składniki: 
500 gram mąki pszennej
200 gram prawdziwego miodu  
200 gram cukru pudru
125 gram masła albo margaryny 
1 jajko 
1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej 
szczypta soli
3 czubate łyżeczki przyprawy do pierników

Przygotowanie:
Rozpuścić masło razem z miodem i przyprawą do piernika ( nie wolno doprowadzić do wrzenia). Masę należy przestudzi. W między czasie mąkę wsypujemy do miski razem z reszta składników. Wlewamy do środka ostudzoną masę i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto owijamy w folię aluminiową i wstawiamy na 2h do lodówki.

Po wyjęciu z lodówki dzielimy na 4 równe części, które następnie wałkujemy. Przygotowanymi foremkami wycinamy wzorki. Pieczemy przez 10 - 15 minut w rozgrzanym do 170 - 180 stopni piekarniku.

Z podanych ilości wychodzi mi zawsze około 100 pierniczków. Przechowujemy je w zamkniętych słoikach lub pudełkach.