poniedziałek, 17 grudnia 2012

Uszka z grzybami

Nie ma świątecznego barszczu bez uszek. Na samym początku chciałem podzielić się małą refleksją. Uważam, że każdy mężczyzna przynajmniej raz w życiu powinien sam przygotować wigilijną kolację. Wielu z nas wydaje się, że to takie proste. Panowie nawet nie wiecie ile siły trzeba żeby przygotować pierogi lub uszka. To naprawdę duży wysiłek. W szczególności jeśli trzeba przygotować duże ilości tych specjałów. Wszystkim Paniom z tego miejsca chce podziękować i jednocześnie czapki z głów za wasz wysiłek i oddanie w to żeby było smacznie i miło na Wigilii :)



Składniki:
Ciasto na uszka:
500 gram mąki
100 - 150 ml ciepłej wody
łyżeczka soli
łyżka oleju



Farsz do uszek:
150 gram suszonych grzybów
2 średnie cebule
sól
szczypta majeranku
biały pieprz
olej

Przygotowanie:
Ciasto na uszka:
Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z łyżeczką soli. Robimy wgłębienie i wlewamy stopniowo wodę. Na poczatku zarabiamy ciasto łyżeczką. Kiedy zaczyna się łączyć dodajemy olej i wyrabiamy porządnie ręką. Po wyrobieniu odstawiamy na 15 minut do lodówki.

Farsz do uszek:
Grzyby najpierw moczymy przez około 2h. Następnie gotujemy je żeby zmiękły. Na rozgrzaną patelnię dodajemy odrobinę oleju i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Musi się ona zeszklić dopiero wtedy dorzucamy wcześniej ugotowane i drobniutko pokrojone grzyby. Dodajemy sól, majeranek i pieprz. Podduszamy wszystko przez jakieś 20 minut. Jeśli mamy za mało wody podlewamy pozostałym po gotowaniu wywarem grzybowym.

Farsz musimy wystudzić nie wolno dodawać ciepłego farszu na ciasto.

Przygotowanie uszek:
Rozwałkuj ciasto na 2 mm. nakładaj na brzegach ciast małe kuleczki z farszu. Następnie zawiń ciasto na farsz i dociskaj wokół kuleczek ręką, żeby nie zostało powietrze w środku. następnie kieliszkiem wytnij półkola. Mamy coś co wygląda trochę jak pierożek. Teraz wystarczy położyć palec na środek powstałego pierożka i zawinąć na niego rogi pierożków. I tak właśnie robimy idealne uszka :)