sobota, 22 grudnia 2012

Wigilijna zupa grzybowa

W moim domu rodzinnym na święta zawsze był barszcz czerwony. Nigdy nie utożsamiałem świąt z zupą grzybową. Jednak kiedy dorosłem i zaczęły się rozmowy ze znajomymi na temat ich tradycji świątecznych dowiedziałem się, że u innych to właśnie grzybowa gra pierwsze skrzypce. Na początku byłem zdziwiony. Jak to nie ma barszczyku. Poczytałem i okazało się, że to prawda. I tak w zeszłym roku postanowiłem spróbować takiego podejścia na święta i przygotowałem zupę grzybową. Oto jak ją zrobiłem.



Składniki:
500 gram suszonych grzybów
150 gram selera naciowego
2 cebule
2 średnie marchewki
1 pietruszka
sól
pieprz
20 gram świeżego lubczyku
3 łyżki śmietany 12%

Przygotowanie:
Suszone grzyby trzeba porządnie umyć. Następnie należy je wrzucić do dużej ilości wody. Ważne żeby mogły swobodnie pływać. Tak przygotowane grzyby zostawiamy na całą noc.

Następnego dnia należy przełożyć same grzyby do większego garnka. Pozostały wywar należy przecedzić z powstałego na dnie osadu i dolać do grzybów. W sumie w garnku powinno być około 2 litra wody/wywaru. Jeśli mamy mniej uzupełnijmy. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu aż grzyby zmiękną.

W między czasie obrać warzywa i gdy grzyby już zmiękną dorzucić je do wywaru, wraz z solą, pieprze i lubczykiem. Gotować razem około 30 minut.

Po ugotowaniu należy odcedzić wywar jeszcze raz i dodać śmietany dla zabielenia. Teraz tylko dorzucamy kluseczki i gotowe.

SMACZNEGO!

Piernik

Pierwsze pierniki powstawały w Krakowie. Sama nazwa wywodzi się od słowa "pierny", które oznacza po prostu pieprzny. Bo taki właśnie jest piernik. Mocno aromatyczny, korzenny i ostrawy. Nie każdy lubi, jednak jak już się w nim ktoś zakocha to na całe życie. Ja osobiście świąt bez piernika nie jestem sobie wstanie wyobrazić.



Składniki:
100 gram margaryny
1 szklanka cukru
100 gram miodu
1 łyżka zimnej wody
0,5 szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka sody oczysczonej
2 żółtka
2 białka
1,5 szklanki mąki
1 łyżka kakao
1 opakowanie przyprawy do piernika



Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy gęsta pianę. Tymczasem ucieramy margarynę z cukrem stopniowo dodając żółtka, miód łyżkę zimnej wody, śmietanę. Gdy stworzy nam się klarowna masa dodajemy mąkę, przyprawę do piernika, kakao, sodę oczyszczoną i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Na końcu do masy dodajemy pianę z białek i mieszamy jeszcze raz wszystko na jednolitą masę.

Ciasto przekładamy do podłużnej formy i pieczemy przez około 60 minut w rozgrzanym do 160 - 170 stopni piekarniku.