poniedziałek, 24 grudnia 2012

Pasztet wegetariański

Moja druga połówka od jakiegoś czasu nie jada mięsa. Jest w tym tak konsekwentna, że muszę czasem pichcić dwa obiady. Jednak postanowiłem na święta przyrządzić pasztet warzywny. A co tam, niech ma :) Roboty przy tym strasznie dużo. Smak wyśmienity :)



Składniki:
500 gram fasoli białej (może być z puszki)
3 większe marchewki
3 większe pietruszki
2 selery
3 - 4 cebule (w zależności od  wielkości)
4 ząbki czosnku
100 ml płatków owsianych
pół kilo ziemniaków
100 ml oliwy
sól czosnkowa
sól morska
słodka papryka
pieprz biały
natka pietruszki (może być suszona)
pieprz biały
gałka muszkatołowa



Przygotowanie:
Fasolę, jeśli z torebki trzeba wstawić do przegotowanej i ostudzonej wody na 12h. Następnie trzeba ją ugotować w osolonej wodzie. Jeśli korzystamy z fasoli z puszki ten krok pomijamy. Obieramy warzywa i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Kiedy warzywa się gotują mielimy płatki owsiane w młynku do kawy. Musi nam powstać coś w rodzaju mączki owsianej. Kiedy fasola i warzywa się ugotują należy je przestudzić i zmielić blenderem na papkę. W czasie stygnięcia warzyw drobno szatkujemy czosnek i cebulę i podsmażamy na złoty kolor na patelni.

Gdy wszystkie składniki mamy już gotowe wrzucamy je do jednego gara i wyrabiamy, stopniowo dodając mączkę z płatków owsianych. Kiedy powstanie nam jednolita masa czas ją doprawić. Wsypcie tak na oko sól czosnkową, trochę soli morskiej, gałki muszkatołowej, pieprzu białek, słodkiej papryki oraz całe opakowanie suszonej lub 4 łyżki świeżej natki pietruszki. Wyrabiamy, próbujemy jeśli czegoś brakuje dodajemy i jescze raz wyrabiamy.

Gotową masę wkładamy do podłużnej formy wcześniej natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 50 minut.