środa, 30 stycznia 2013

Ryż Curry z Kurczakiem

Przepis wymyśliła moja ciocia. Uwielbiam ten smak, i zawsze kiedy tylko jest okazja proszę ją o przygotowanie tego dania. Ostatnio poprosiłem ją tez o przepis i sam przygotowałem danie. Musze Wam powiedzieć, że smakuje super zarówno na ciepło jak i na zimno. Można to danie również podawać na imprezach rodzinnych, albo zrobić je na codzienny obiad. Polecam mocno bo smakuje obłędnie :)



Składniki:
1 kg ryżu
dwie duże piersi z kurczaka
2 opakowania przyprawy curry
4 łyżki mąki
2 łyżki bułki tartej
2-3 łyżeczki słodkiej papryki
2-3 łyżeczki przyprawy złocistej do kurczaka
szczypta pieprzu Cayenne
Olej do smażenia



Przygotowanie:
Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem 1 opakowani curry. Kurczaka kroimy w kostkę i posypujemy curry, słodka papryką, przyprawą złocistą do kurczaka oraz odrobiną pieprzy Cayenne. Tak przygotowanego kurczaka zostawiamy na 3h.

Gdy kurczak się marynuje przygotowujemy panierkę. Mieszamy mąkę z bułka tartą, pozostałą ilościa curry, odrobiną słodkiej papryki, odrobiną przyprawy złocistej do kurczaka oraz szczypta pieprzu cayenne. Gdy nasz kurczak odleżakował już swoje obtaczamy go w przygotowanej panierce. Smażymy do złocistego koloru. Do ostatniej partii kurczaka dorzucamy resztę panierki i przesmażamy razem.

Przygotowanego kurczaka wrzucamy do ryżu i na małym ogniu podsmażamy jeszcze przez 5 - 10 minut.

Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Wygląda to rewelacyjne. Aż slinka cieknie.
    Ryż curry to rewelacyjny dodatek, moją wersję można zobaczyć tutaj: http://www.kulinarnyblog.pl/ryz-curry/

    OdpowiedzUsuń