niedziela, 24 lutego 2013

Ciasto jogurtowe

Uwielbiam smak ciasta jogurtowego. Najlepszą cechą tego wypieku jest w mojej ocenie nie aż tak mocno słodki smak. Ciasto idealnie nadaje się na niedzielny poranek do kawy. Uwielbiam takie leniwe poranki. Mogę się rozbijać po domu w szlafroku i na spokojnie usiąść przy stole z dobrą książką i kawą. Właśnie na takie leniwe dni przygotowuję to ciasto.



Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
szklanka cukru
3 jajka
1/2 szklanki oleju roślinnego
1 szklanka jogurtu naturalnego

Przygotowanie:
W jednej misce wymieszaj porządnie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól). W drugiej misce porządnie wymieszaj ze sobą jajka, olej i jogurt. Następnie połącz ze sobą mokre i suche składniki. Wymieszaj ciasto ręcznie, mikser nie nada ciastu puszystości. Ważne żeby podczas mieszania zagarniac jak najwięcej powietrza do ciasta.

Gotową masę przełóż do wysmarowanej margaryna i posypanej bułką tartą formy. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35 -40 minut.

1 komentarz:

  1. Zjadłabym takie :) Przepis zapisuję i wykorzystują na najbliższą leniwą niedzielę ;)

    OdpowiedzUsuń