środa, 20 lutego 2013

Kremówka wadowicka

Jakieś dwa tygodnie temu miałem okazje wybrać się do Wadowic. W drodze przez zaśnieżoną Polskę rozmyślałem czy jest jakaś tradycyjna potrawa z tego miasta. I naglę między pięknie ośnieżonymi pagórkami przed samymi Wadowicami mnie olśniło. Przecież tam robią Papieskie kremówki. Po powrocie do domu stwierdziłem, że warto przygotować je po swojemu. Nie wiele myśląc zacząłem poszukiwać przepisu. Znalazłem go w Internecie a ciasto wychodzi rewelacyjne :) Polecam :)



Składniki:

Ciasto:
150 gram mąki pszennej
150 gram zimnego masła
1 jajko
szczypta soli
15 ml wody

Krem:
600 ml mleka
3 duże jajka
150 gram cukru
1 łyżeczka aromatu waniliowego
200 gram masła
1 budyń waniliowy

Przygotowanie:

Ciasto:
Pokroić masło w drobną kostkę. do dużej miski wsypujemy mąkę i dodajemy tylko 50 gram masła i resztę składników. Wyrabiamy ciasto. Musi powstać jednolita kulka. Następnie ciasto rozwałkowujemy na kwadrat. Na środek naszego ciasta kładziemy resztę masła i zawijamy do środka boki ciasta, przykrywając tym samym masło. Wałkujemy. Kiedy już się rozwałkuje składamy ciasto na 3 i jeszcze raz wałkujemy. Na koniec dzielimy je na 2 równe części i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Po 2 godzinach wyjmujemy ciasto rozwałkowujemy je na kształt blachy która wybraliśmy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około 17 minut. Z druga porcją ciasta postępujemy analogicznie.

Krem:
Dzielimy 600 ml mleka na pół. Jedną połowę podgrzewamy, jednak nie gotujemy, musi być letnie. Do drugiej połowy mleka dodajemy jajka, mąkę i cukier. Mieszamy wszystko dokładnie i wlewamy do ciepłego mleka. Cały czas mieszamy. Zdejmujemy z gazu gdy przestaje gęstnieć. Studzimy.

Masło dzielimy na mniejsze części i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy po kilka  łyżek budyniu waniliowego oraz aromatu waniliowego i miksujemy. Nasz krem gotowy.

Teraz wystarczy wyłożyć go na ciasto i przykryć druga warstwą. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

1 komentarz: