poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Makowiec na kruchym spodzie

Przepisy pochodzi od mojej mamy. Jakoś tak się przyjęło, że najwięcej przepisów w moim wytartym czarnym notesie pochodzi od mamy, babci albo znajomych. Jestem takim zbieraczem tego co mi smakuje. Przepisy zapisuję najczęściej wtedy kiedy chce zachować w pamięci jakąś miłą chwilę. Bo jak wiemy te najmilsze zawsze powinny być związane z jedzeniem. Przynajmniej u mnie tak jest. No to już bez większego rozpisywania się przejdźmy do pieczenia.

Składniki
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szklanka cukru

Masa makowa:
400 gram maku
5 żółtek
8 białek
szklanka cukru
4 łyżki miodu
aromat do makowca



Przygotowanie
Ciasto:
Łączymy wszystkie podane w przepisie składniki i najprościej w świecie zagniatamy z nich ciasto. Po przygotowaniu ciasto należy je schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Masa makowa:
Mak mielimy i parzymy w mleku. Następnie studzimy. W czasie studzenia ucieramy żółtka z cukrem. Kiedy masa jest już chłodna dodajemy żółtka, miód i dodajemy łyżeczkę aromatu do makowca. W oddzielnej misce ubijamy białka na delikatną i gładką pianę. Teraz bardzo powoli mieszamy masę makową z ubitymi białkami. Trzeba to robić dokładnie i nie za szybko, żeby masa nabrała lekkości.

Kiedy mamy już obydwie składowe na nasze ciasto czas je złożyć w całość. Ciasto wałkujemy na około 1 cm. Wkładamy ciasto do formy wyłożonej pergaminem. Nakładamy masę makową na rozwałkowane ciasto. Pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze około 180 stopni.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Moja mama uwielbia te ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mamowe i Babciowe przepisy są najlepsze, bo budzą wspomnienia :)

    OdpowiedzUsuń