piątek, 17 maja 2013

Sernik na zimno na czekoladowym spodzie

Moje wiosenne i słodkie smaki to na pewno sernik na zimno. To ciasto uwielbiam przygotowywać i jadać tylko w okresie kiedy za oknem robi się pięknie zielono i przyjemnie. Domownicy też zawsze czekają na ten smak bo jak mówią kojarzy im się z dzieciństwem. No to bez dłuższego wstępu czas zacząć przygotowania :)

Składniki:
Spód do sernika:
7 jajek
1 szklanka cukru
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki kakao
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
100 gram gorzkiej czekolady

Masa serowa:
1 kg serka homogenizowanego waniliowego
300 ml śmietanki kremówki
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki stołowe żelatyny

Galaretki do dekoracji góry. Ja wybrałem dwa smaki cytrynowy i truskawkowy.

Przygotowanie:

Czekoladowy spód:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i ubijamy dalej. Dodajemy żółtka i ciągle ubijamy. Mąkę wymieszać z kakao. W między czasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy ją do maki i łączymy z białkami. Teraz wystarczy już tylko wszytko razem wymieszać. Wkładamy do dużej formy tortowej i pieczemy około10 minut w temperaturze 190 stopni.

Masa serowa:
Ubijamy śmietankę kremówkę na sztywną masą. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze przez chwilę ubijamy. Stopniowo dodajemy serek waniliowy i mieszamy. W między czasie rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody. Mieszamy wszystkie składniki razem.

Teraz wystarczy przełożyć masę na wcześniej przygotowany biszkopt a na górę wylać galaretkę. Ja osobiście pokruszyłem galaretki i rozłożyłem na górze. Wygląda to naprawdę efektownie.

Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz