poniedziałek, 27 maja 2013

Szparagi zapiekane pod beszamelem

To moja pierwsza przygoda ze szparagami. Wcześniej jakoś nie miałem okazji ich przygotowywać. Zdarzało mi się jeść je w restauracji. Sam jednak nigdy nie pokusiłem się aby je przygotować w domu. Natchnął mnie bazarek, który mam pod domem. Pani która na nim sprzedaje warzywa tak mnie zachęcała do kupienia szparagów, że w końcu uległem jej namową.

Wróciłem do domu i zacząłem się zastanawiać jak je przygotować. Poczytałem trochę w Internecie i stwierdziłem, że w moim domu najlepiej odnajdą się zapieczone pod beszamelem. No i tak właśnie powstało to danie :)



Składniki:
Pęczek zielonych szparagów
Pół kostki masła
5 łyżek mąki
2 szklanki mleka
szklanka startego sera (u mnie była gouda)
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Zielonych szparagów, tak jak poczytałem nie trzeba obierać. Wystarczy je związać w pęczek i włożyć do garnka na stojąco końcówkami do góry. Gotujemy je w osolonym wrzątku przez około 8 minut.

W przygotowaniu beszamelu należy najpierw rozpuścić masło. Kiedy już będzie płynne stopniowo dodajemy mąkę i cały czas mieszamy. Kiedy wszystko nam już się ładnie połączy dodajemy 2 szklanki mleka i mieszamy aż sos zgęstnieje. Na końcu dodajemy starty ser i jeszcze chwilkę mieszamy.

Szparagi rozkładamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy przygotowanym beszamelem. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut.

Smacznego :)



2 komentarze:

  1. I jak? Smakowały? Ja w takim wydaniu nigdy ich nie jadłam zawsze jadam z sosem holenderskim, uwielbiam je też w pierogach i z parmezanem lub z pecorino. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakowały i to naprawdę :) Z sosem holenderskim też uwielbiam :)

      Usuń