poniedziałek, 17 czerwca 2013

Torcik truskawkowo - serowy na szybko

Wszędzie otaczają mnie truskawki. Osobiście nie jadam ich zbyt wiele w sezonie. Głównie ze względu na uczulenie, jakiego po nich dostaję. Jednak napatrzywszy się na te wszystkie smakowite przepisy na moich ulubionych blogach sam postanowiłem przygotować coś z użyciem truskawek. Konkretnie dwie potrawy. Dzisiaj proponuję coś na deser. Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało:)

Składniki:
Ciasto kruche:
250 gram mąki
150 gram cukru
150 gram masła
2 małe jajka

Nadzienie twarogowe:
300 gram sera białego
250 ml śmietany 18%
2 opakowania cukru waniliowego
Zapach waniliowy
1 opakowanie budyniu waniliowego

300 gram truskawek do dekoracji


Przygotowanie:
Mąkę przesyp na stolnicę i dodaj cukier oraz schłodzone masło. Nożem poszatkuj wszystko na drobne kawałeczki. Dodaj jajka i zagnieć ciasto. Zawiń w przezroczystą folię i staw na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę mocno dociskając w rogach. Nakłuj dno ciasta widelcem. Pieczemy w temperaturze 170 - 175 stopni przez około 25 minut. Warto obciążyć środek ciasta na przykład kulkami do pieczenia, spowoduje to, że ciasto nie zacznie nam puchnąc do góry:) Po upieczeniu ciasto studzimy.

Aby przygotować masę serową włóż ser do miski i rozdrobnij go widelcem. Dodaj cukier waniliowy, śmietanę i budyń i wszystko mocno wymieszaj. Na końcu dodaj zapach waniliowy i jeszcze raz mocno wymieszaj. Teraz wystarczy wyłożyć masę na wcześniej upieczony spód i ułożyć na wierzchu w formie piramidek umyte i odszypułkowane truskawki. Wstawić na godzinę do lodówki i można jeść :)


Smacznego:)




1 komentarz: