piątek, 26 lipca 2013

Placki z buraków

Znalazłem ostatnio w mojej zamrażarce zrobione jakiś czas wcześniej buraczki. Zacząłem się zastanawiać cóż też mógłbym z nich przygotować. Oczywiście mogłem je podać jako dodatek do ziemniaków i typowego schabowego. Jednak nie byłbym wtedy sobą. To był dzień kiedy musiałem puścić wodze mojej fantazji. Po dłuższej chwili wymyśliłem, że zrobię z nich placuszki. Coś na kształt placków ziemniaczanych tylko, że z buraków. Jak pomyślałem, tak też zacząłem działać.

Składniki:
400 gram przetartych buraczków
100 gram mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 jajko
sól i pieprz do smaku
oliwa czosnkowa do smażenia























Przygotowanie:
Buraczki wrzucić do miski i dodać jajko, mąkę, suszony majeranek, suszoną bazylię i przetarty czosnek. Wszystko porządnie ze sobą wymieszać. Dodać sól i pieprz do smaku. Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać porcję masy na patelnię. Smażyć przez około 2 minuty na jednej stronie.

Placki są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam podawać w towarzystwie śmietany z odrobiną suszonej bazylii.

Smacznego :)


4 komentarze:

  1. A dziś tak spoglądałam na buraczki i zastanawiałam się czy coś z nich nie wykombinować :) Teraz już wiem co! ;) Dzięki za inspiracje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Z taką ilością mąki ziemniaczanej placki doskonale się smażą także bez tłuszczu, na suchej patelni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. a buraczki gotujecie przed czy surowe pieczecie??

    OdpowiedzUsuń