sobota, 28 września 2013

Tarta z karmelizowanymi gruszkami i jabłkami, z nadzieniem z kaszy jaglanej i serka Almette z Gruszką i Jabłkiem



Przepis, który chcę Wam dzisiaj zaprezentować powstał specjalnie na warsztaty fotografii kulinarnej jakie miałem okazję organizować dla marki Almette. Była to nagroda dla blogerów, którzy brali udział w konkursie "Almette. Inspirujący Smak Natury". Przepis wyszedł pysznie. Jeśli macie ochotę spróbować to polecam. To taki idealny przepis na poprawę humoru w jesienne dni :)

Składniki:


Spód:

·        2 szklanki mąki pszennej –  krupczatki

·        200 gram zimnego masła

·        Pół szklanki cukru pudru

·        2 żółtka jajek

·        Szczypta soli

Nadzienie:

·        300 gram kaszy jaglanej
2       2 łyżki cukru pudru
1       1 łyżeczka cynamonu

·        3 opakowania serka Almette z Gruszką i Jabłkiem

·        2 szklanki mleka

·        Pół łyżeczki soli

·        4 łyżki cukru pudru

Karmelizowane gruszki i jabłka:

·        1 gruszka

·        1 jabłko

·        Po 20 gram masła na każdy z owoców
   Po 60 gram brązowego cukru na każdy z owoców




Przygotowanie:

Spód:
Mąkę przesiewamy i mieszamy z cukrem pudrem i solą. Następnie formujemy z niej stożek z lekkim wgłębieniem na środku. Masło kroimy w drobną kostkę i wrzucamy we wgłębienie w mące wraz z dwoma żółtkami. Zagniatamy wszystkie składniki do momentu, kiedy powstanie nam zwarta masa. Zawijamy ciasto w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na stolnicy. Formę do tarty smarujemy masłem i wyklejamy rozwałkowanym ciastem. Ciasto obciążamy fasolą albo specjalnym groszkiem kuchennym. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 190 stopni. Po tym czasie wyciągamy ciasto, z którego zdejmujemy fasolę lub groszek kuchenny i pieczemy jeszcze przez 5 minut w tej samej temperaturze.

Nadzienie:
Do garnka wlewamy 2 szklanki mleka i czekamy, aż się zagotuje. Wsypujemy do mleka kaszę, łyżeczkę cynamonu i dwie łyżki cukru pudru. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż do momentu kiedy kasza wchłonie całe mleko (na 2 szklanki mleka należy użyć jednej szklanki kaszy). Po ugotowaniu zdejmujemy kaszę z ognia i odstawiamy na 10 minut do wystygnięcia. Ostudzoną kaszę mieszamy z solą, cukrem i serkiem Almette z Gruszką i Jabłkiem. Wyrabiamy masę do momentu, aż będzie ona zwarta i jednolita. Wykładamy masę na wcześniej upieczone kruche ciasto i dokładnie ją rozprowadzamy.

Karmelizowane gruszki j jabłka:
Gruszki i jabłka obieramy ze skórki i kroimy na 4 równe części. Na patelni roztapiamy masło i smażymy na nim gruszki przez około 8 minut. Po tym czasie dodajemy cukier i karmelizujemy całość do momentu, gdy wszystko zgęstnieje. Analogicznie postępujemy z jabłkiem. Kiedy owoce będą już skarmelizowane wykładamy je na wierzch masy z kaszy jaglanej i serka Almette z Gruszką i Jabłkiem.
Całość odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz