niedziela, 6 października 2013

Ciasto dyniowe

Dawno nie było u mnie nic słodkiego. Postanowiłem nadrobić tą zaległość i przygotować ciasto. Sprawdzam ostatnio możliwości dyni. Wybór materiału na ciasto był więc oczywisty. Musiała w nim znaleźć się dynia. Ciasto jest dość proste i w wykonaniu przypomina trochę ciasto marchewkowe. Jednak smak jest stanowczo inny. Dzięki dodatkowi cynamonu i odrobiny imbiru ciasto ma bardzo fajny korzenny smak. Polecam je wszystkim.


Składniki:
2 szklanki startej dynii
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka brązowego cukru
3/4 szklanki oleju
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki imbiru
2 łyżeczki cynamonu
2 tabliczki białej czekolady na polewę


Przygotowanie:
Dynię obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W oddzielnej misce ucieramy na jednolitą masę jajka z cukrem. Do przygotowanej masy dodajemy mąkę, olej, cynamon, imbir oraz proszek do pieczenia. Wszystko razem porządnie mieszamy. Gdy już wszystkie składniki się połączą dodajemy startą dynię i jeszcze raz porządnie mieszamy. 
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawiamy na 45 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Gdy ciasto już wystygnie polewamy je roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz