środa, 23 października 2013

Puree z dyni

Uwielbiam puree z różnych warzyw. Tym razem postawiłem na dynie. Stwierdziłem, że będzie to idealny dodatek do mięsa i fajna alternatywa dla ziemniaków. Jeśli macie możliwość to bawcie się konwencją. Nawet do klasycznego schabowego można zamiast ziemniaków zaproponować na przykład puree z seler albo pora. Na pewno odkryjecie wtedy też inny smak tego naszego narodowego kotleta. Warto się bawić w kuchni i próbować nowych połączeń. To naprawdę można dać wiele frajdy. Wystarczy tylko, że otworzycie się na nowe smaki i możecie odkryć zupełnie inny świat.

Składniki:
1 kg dyni
100 gram masła
szklanka mleka
szczypta soli
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka suszonego tymianku


Przygotowanie:
Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Układamy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez około 30 minut. Po tym czasie wyciągamy dynie wkładamy do garnka i blendujemy na jednolitą masę. Wstawiamy na gaz i dodajemy masło. Mieszamy aż do rozpuszczenia masła. Wlewamy mleko, odrobinę solimy i dodajemy gałkę muszkatołową oraz suszony tymianek. Wszystko mieszamy o gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Teraz można podawać puree w asyście naszych ulubionych kotletów.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz