piątek, 25 października 2013

Zupa krem z cebuli

Zupa cebulowa to był pierwszy przepis jaki zamieściłem na tym blogu. Od tamtej pory dość często gościła ona na stole w moim domu. Znajomi, którzy mnie odwiedzają, jak tylko jej spróbują zawsze proszą o przepis. Dzisiaj postanowiłem trochę poeksperymentować i zrobić wariację na temat zupy cebulowej i stworzyć zupę krem. Zastanowiłem się przez chwilę co bym chciał żeby w niej było i przystąpiłem do dzieła. Wszystkim smakowało. Wyszła naprawdę fajna kremowa zupka, która idealnie nadaję się na jesienne szare dni. Poprawia nastrój i rozgrzewa. Polecam Wam ją z całego serca.

Składniki:
5 dużych cebul
1 ząbek czosnku
200 gram masła
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
pół łyżeczki suszonego tymianku
pół łyżeczki imbiru
3 liście laurowe
2 litry bulionu warzywnego
sól
pieprz



Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim przez minutę pokrojony w kosteczkę czosnek. Następnie wrzucamy na patelnię cebulę. Solimy i pieprzymy cebulę do smaku oraz dodajemy 2 łyżki octu balsamicznego. Całość dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, około 8 minut. Po tym czasie dodajemy podduszoną cebulę do przygotowanego wcześniej i gotującego się bulionu warzywnego. Dodajemy gałkę muszkatołową i imbir i gotujemy aż cebula całkowicie zmięknie. Wyjmujemy liście laurowe. Teraz wystarczy zblendować całość i można podawać. Idealnie smakuje z grzankami i posypana odrobiną parmezanu.

Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Wygląda super, ale zabielasz ją śmietaną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zawsze, jednak czasem warto, będzie bardziej kremowa :)

      Usuń