wtorek, 10 grudnia 2013

Carpaccio z pomarańczy z granatem i słodką niespodzianką

W zeszłym tygodniu mogliście przeczytać u mnie na blogu recenzję książki "Smaczna i zdrowa kuchnia włoska". Dzisiaj natomiast chce Wam przybliżyć jeden z przepisów, który po prostu mnie oczarował. Jest on banalnie prosty, ale smak jaki ze sobą niesie po prostu powala. Mnie zachwycił do tego stopnia, że muszę sobie to danie przygotować przynajmniej raz w tygodniu. Najlepiej na śniadanie, dodaje on wiele energii i od razu człowiek jakoś tak ma ochotę się uśmiechać. Wypróbujcie koniecznie i dajcie znać czyi u Was pojawił się uśmiech po zjedzeniu tego jakże ciekawego dania.

Składniki:
3 pomarańcze
2 łyżki cukru pudru
pół łyżeczki mielonego cynamonu
miąższ z połowy granatu
kawałek czekolady o 70% zawartości masy kakowej


Przygotowanie:
Obierzcie pomarańcze ze skórki. Następnie pokrójcie je na plastry o grubości około 0,5 centymetra. Ułóżcie następnie je na dużym talerzu tak żeby nachodziły na siebie. Powstanie w ten sposób wspaniała pomarańczowa rozeta. Teraz posypcie pomarańcze cukrem pudrem i przykryjcie folia aluminiową. Wstawcie do lodówki na 45 minut. Przed podaniem posypcie pomarańcze cynamonem oraz pestkmi granatu. Na koniec zetrzyjcie na małe tareczce dwie do 3 kostek czekolady. Smakuje wspaniale.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz