niedziela, 8 grudnia 2013

Klopsy warzywne

Dzisiaj zamiast kotletów będą pulpety warzywne. Powiem wam, że miałem wiele obaw podchodząc do tego pomysłu. Przede wszystkim bałem się, że będą się rozpadać w wodzie. Druga obawa była taka, że w ogóle się nie zlepią. Jednak wszystko wyszło idealnie i naprawdę smacznie. Same jednak nie będą smakować tak dobrze jak z jakimś sosem. Ja podałem je w sosie z suszonych grzybów. Idealnie będą też smakowały na przykład w sosie pomidorowym. Warto pobawić się smakiem i zrobić kilka różnych smaków. Zachęcam Was do tego.

Składniki:
2 opakowania mrożonej mieszanki warzywnej (por, seler, pietruszka, marchewka)
6 łyżek kaszy manny
pieprz
sól
suszone pomidory w proszku na przykład od Kamisa
2 jajka
mąka do obtaczania
suszony rozmaryn

Przygotowanie:
Mrożone warzywa gotujemy do miękkości. Następnie wszystko razem blendujemy na jednolita masę. Do masy dodajemy 4 łyżki kaszy manny oraz łyżeczkę soli o pół łyżeczki pieprzu. Oczywiście jeśli masa będzie dla Was niewystarczająco słona lub pieprzna możecie ją doprawić po swojemu. Wsypujemy około półtorej łyżki suszonych pomidorów oraz wbijamy dwa jajka i dodajemy łyżkę rozmarynu. Teraz należy wszystko porządnie wyrobić. Jeśli masa nie będzie się kleiła odpowiednio warto dodać łyżkę lub dwie kaszy manny. 
Z gotowej masy formujemy pulpety, które następnie obtaczamy w mące. Gotowe pulpety wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 3-4 minut. Po ugotowaniu dodajemy do ulubionego sosu i gotujemy razem z nim około 5 minut aby nasiąknęły sosem.

Smacznego :)



1 komentarz: