poniedziałek, 2 grudnia 2013

Placuszki z fasoli

Uwielbiam smak fasoli. Jednak najczęstszą formą w jakiej ją jadam jest gulasz lub leczo. Tym razem jednak postanowiłem się trochę pobawić. Stwierdziłem, że chciałbym zobaczyć jak będą smakować placki właśnie z fasoli. Z racji moich eksperymentów z kuchnia wegetariańską co jakiś czas trzeba podać coś innego niż tylko kotlety z różnych warzyw. Mam nadzieję, że będą Wam smakować. :)

Składniki:
1 puszka fasoli białej w zalewie od Bonduelle
1 puszka fasoli falożoletki w zalewie od Bonduelle
4 łyżki mąki ziemniaczanej
natka pietruszki
sól
pieprz
imbir
olej do smażenia



Przygotowanie:
Fasolę odsączy z zalewy i zblendować na gładką masę. Natkę pietruszki poszatkować i dodać do masy fasolowej wraz z 4 łyżkami mąki ziemniaczanej. Przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać 1 łyżeczkę mielonego imbiru. Wszystko razem wyrobić. Z masy uformować placuszki, które następnie smażymy na rozgrzanym oleju po obydwu stronach na złoty kolor.

Smacznego :)


2 komentarze:

  1. ciekawe danie. odmiana dla kotletów z warzyw i kasz. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co racja to racja. Ile można jeść kotlety ;)

    OdpowiedzUsuń