piątek, 13 grudnia 2013

Rogaliki migdałowe

Święta zawsze kojarzą mi się z zapachem migdałów. Jest on obecny w moim domu jak przygotowuję makowiec. Ten zapach zawsze roznosi się pięknie po całym mieszkaniu. Im go więcej tym bardziej czuję, że nadchodzą najpiękniejsze święta w roku. Postanowiłem więc, że przywołam sobie ten zapach trochę wcześniej niż przy pieczeniu makowca. A najlepiej było to zrobić piekąc wspaniale kruche i maślane rogaliki migdałowe. Idealnie smakują z konfiturą żurawinową oraz dobrą herbatą.

Składniki:
200 gram mąki pszennej
200 gram blanszowanych i mielonych migdałów
200 gram masła
100 gram cukru pudru
1 opakowanie cukru migdałowego
2 żółtka


Przygotowanie:
Masło kroimy w kilka mnniejszych kostek. Dodajemy je do wcześniej wymieszanej z mielonymi migdałami mąki. Do miski wsypujemy również cukier puder oraz cukier migdałowy. Wbijamy dwa żółtka i zaczynamy zagniatać. Tą czynnośc wykonujemy do momentu aż masło idealnie połączy się z resztą składników. Ciasto musi być dobrze wyrobione. Nie może w nim być żadnych grudek masła. Trzeba się do tego przyłożyć.
Kiedy już ciasto będzie gotowe, odrywamy od niego po kawałku i formujemy małe kuleczki. Kuleczki następnie rolujemy na stolnicy na wałeczki. Trzeba tutaj uważać bo jesli zbytnio zrolujemy ciasto to rogaliki nam się rozpadną. Wałeczki zawijamy do siebie tworząc rogaliki. Układamy na wyłożoną papierem do pieczenia balchę i pieczemy około 15 minut w nagrzamy do 180 stopni piekarniku. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Z przepisu wyszło mi około 35 większych rogalików.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz