środa, 2 stycznia 2013

Śledzie w śmietanie

Śledzik ze śmietaną to idealne połączenie. Nadaje się jako przystawka nawet na wykwintne przyjęcie. Dobre na kameralne spotkania ze znajomymi jak również na imieniny czy urodziny. Ja uwielbiam położyć je sobie na kromce chlebka i zjeść jak dobrą kanapkę :)



Składniki:
0,5 kg płatów śledziowych
2 cebule
2 ogórki kiszone
garstka kaparów
2 kwaskowe jabłuszko
1 szklanka kwaśnej śmietany (zawsze używam 18%)
2 łyżki majonezu
sok z 1 cytryny
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta cukru
odrobina świeżej posiekanej bazylii



Przygotowanie:
Płaty śledziowe moczymy w ostudzonej zalewie z octu (na 1 litr wody wlewamy około 4 łyżek octu, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy, studzimy). Śledzie powinny w niej poleżeć minimum przez noc.

Cebulę, ogórki kiszone i jabłko kroimy w bardzo drobna kostkę. Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny. Śledzie wyjęte z zalewy również kroimy w kosteczkę (nie musi być ona aż tak drobna).

Majone i śmietanę łączymy razem i dodajemy sól, pieprz, cukier oraz bazylię. Wszystko energicznie mieszamy. Do miski wrzucamy pokrojone warzywa oraz kapary. Wszystko zalewamy przygotowaną masą z majonezu i smietany. Energicznie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na dobę do lodówki.