poniedziałek, 7 stycznia 2013

Czerwone śledzie na ostro

Przepis dostałem od mojej koleżanki, która przywiozła go z Węgier od swojej cioci. Śledzie są naprawdę ostre, ale smakują wybornie. No cóż nie ma się co dziwić skoro to potrawa przygotowywana przez rodowitą Węgierkę. Pamiętam swoją wycieczkę do tego kraju. Na początku miałem problem z jedzeniem czegokolwiek. Wszystko było naprawdę mocno przyprawione i sprawiało, że musiałem pić dużo mleka żeby nie zionąć ogniem jak smok. Jednak jak już się człowiek przyzwyczai to bukiet smaków w potrawach jest naprawdę zaskakujący.



Składniki:
4 filety śledzia
100 ml mleka
3 średnie cebule (można dodać czerwoną cebulę)
70 ml oleju
70 ml oliwy z oliwek
duży słoik koncentratu pomidorowego
łyżeczka słodkiej papryki
łyżka stołowa ostrej papryki
40 gram glonów morskich
sół
pieprz
cukier



Przygotowanie:
Śledzie myjemy i kroimy w kostkę. Wkładamy je do mleka na 2 - 3 godziny. W między czasie bardzo drobno kroimy cebulę i glony morskie. Podsmażamy je dosłownie przez 2 - 3 minuty na oleju. Do cebuli i glonów dodajemy koncentrat pomidorowy, jeśli jest za gęsty można go rozcieńczyć odrobiną wody. Do całości dodajemy olej i oliwę i porządnie wszystko mieszamy lekko podgrzewając żeby składniki dobrze się połączyły. Na koniec dodajemy słodką i ostrą paprykę, odrobinę soli, pieprzu oraz łyżeczkę cukru. Wszystko mieszamy.

Część śledzi układamy na dnie słoika na to kładziemy przygotowany sos. I tak układamy kolejne warstwy. Odstawiamy przygotowany słoik na dobę do lodówki.

To co fajnie dodaje smaku potrawie to glony, które po lekkim przesmażeniu stają się lekko ostre.