wtorek, 8 stycznia 2013

Babeczki czekoladowe

Znajoma ostatnio spytała mnie czemu nie robię babeczek z gotowych mieszanek, które można kupić w sklepie. Cóż moja odpowiedź była prosta, nie smakują tak samo. Zawsze coś co zrobimy sami jest lepsze w smaku i na pewno ma mniej sztucznych dodatków. Jednak zdarza mi się też czasem zrobić i babeczki z proszku. :) Zwłaszcza jeśli goni mnie czas, wtedy jest to na pewno wygodne rozwiązanie.



Składniki:
120 gram miękkiego masła
6 łyżek cukru
2 jajka
pół szklanki mleka
tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
125 gram mąki
1 łżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 łyżki kakao

Polewa:
tabliczka mlecznej czekolady
2 łyżki śmietany kremówki



Przygotowanie:
Masło utrzeć razem z cukrem. Do masy stopniowo dodawać jajka oraz mleko. Czekoladę bardzo drobno posiekać i dorzucić do masy. Zamieszać energicznie. Do takiej masy dodawać powoli mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz kakao. Wszystko porządnie zamieszczać. Masę przekładamy do papilotek i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut. Po wyjęciu studzimy i polewamy przygotowaną polewą.

Polewa:
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, następnie stopniowo dodawać śmietanę i energicznie mieszać. Polewać od razu po przyrządzeniu.