czwartek, 10 stycznia 2013

Kurczak w galaracie

Każda impreza w mojej rodzinie nie obędzie się bez kurczaka w galarecie. To potrawa, która zawsze gości na stole. Samo jej przygotowanie nie jest trudne. Bardziej czasochłonne jest przygotowanie wszystkich składników, które chcemy do niego dodać. Ja jadam tą potrawę zawsze skropioną odrobiną soku z cytryny. A Wy jakie macie pomysły na to danie?



Składniki:
2 duże piersi z kurczaka
5 kulek ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 żelatyny
sól
pieprz
włoszczyna
papryka czerwona
papryka żółta
kukurydza (z puszki)
odrobina suszonego lubczyku



Przygotowanie:
Kurczaka oraz włoszczyznę gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Do wody dodajemy ziele angielskie, suszony lubczyk, liść laurowy oraz sól i pieprz do smaku. W między czasie namaczamy żelatynę w małej ilości wody. Ja czasem namaczam również w przestudzonym bulionie warzywnym, dodaje to fajnego posmaku.

Po ugotowaniu warzyw oraz kurczaka studzimy je. Pozostały po gotowaniu bulion przecedzamy. Następnie dodajemy wcześniej przygotowaną żelatynę i gotujemy. Podgrzany wywar studzimy.

W czasie gdy żelatyna się gotuje kroimy warzywa w kostkę oraz rozdrabniamy kurczaka. Kroimy również paprykę w małą kosteczkę. Układamy przygotowane warzywa i kurczaka w salaterkach. Dodajemy również kukurydzę. Możecie również dodać ugotowane wcześniej na twardo jajko. Całość zalewamy wystudzoną żelatyna na bulionie. Odstawiamy przygotowane danie na kilka godzin do lodówki. Żelatyna się zetnie i nasze danie gotowe.