wtorek, 29 stycznia 2013

Domowa Pizza

Zastanawiałem się ostatnio czy zamawianie pizzy ma sens. No i na samym zastanawianiu się nie skończyło. Doszedłem do wniosku, że trzeba sprawdzić ile będzie mnie kosztowało przygotowanie jej w domu. No i tak jak pomyślałem tak zrobiłem. Wniosek jest jeden nie warto zamawiać z pizzeri. Za składniki na dwie duże pizze wydałem 25 złotych. Przygotowałem dwie wersje, zwykłą margheritte i peperoni. Wiadomo każdy ma inne upodobania co do dodatków :)

Składniki:

Ciasto:
1 kg mąki
100 gram drożdży
500 ml ciepłej wody
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
3/4 szklanki oleju

Sos:
500 ml koncentratu pomidorowego
3 cebule
2 ząbki czosnku
dwie łyżki oregano
dwie łyżki bazylii
łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu
olej do smażenia

Dodatki:
Ser żółty (ja dałem edamski, goudę oraz parmezan)
Salami



Przygotowanie:

Ciasto:
Drożdże rozpuścić z cukrem w 500 ml ciepłej wody. Porządnie wymieszać i odstawić na 10 minut. Przesiać mąkę, dodać sól i olej. Następnie wlać zaczyn drożdżowy. Teraz należy porządnie wyrobić ciasto. Jeśli jest zbyt kleiste podsypmy odrobiną mąki. Wyrobione ciasto odstawiamy na 20 w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Sos:
Cebule oraz czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Rozgrzać olej na patelni i lekko zeszklić cebulę i czosnek następnie dodać koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszać, dodać sól, cukier, bazylię i oregano i jeszcze raz energicznie wymieszać. Zostawić na ogniu na jeszcze kilka minut.



Przygotowanie Pizzy:
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą porządnie rozwałkować. Ja rozwałkowałem na około 2 cm. Wychodzi wtedy pizza na grubym puszystym cieście. Jeśli wolicie cieńszą to rozwałkujcie na około 1 cm.

Rogi rozwałkowanego ciasta zaginamy do środka i rozprowadzamy na cieście sos. Teraz już tylko układamy ser i dodatki. Pieczemy około 20 minut w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku.