piątek, 1 lutego 2013

Żeberka z cebulką

Nie ma chyba urodzin czy imienin w naszym kraju bez żeberek z cebulą. Ja osobiście uwielbiam, takie soczyste i ociekające cebulką. Sam osobiście nigdy ich nie przygotowywałem wcześnie, także niniejsza wersja i przepis to moja pierwsza dziewicza podróż w świat żeberkowych szaleństw. Mam nadzieję, że wybaczycie mi ewentualne nie dociągnięcia :)



Składniki:
1 kg żeberek
4 duże cebule
pół kostki smalcu
sól i pieprz do smaku



Przygotowanie:
Żeberka kroimy na wygodne dla nas porcje. Następnie solimy je i pieprzymy. Podsmażamy na złoty kolor, z odrobiną pokrojonej w piórka cebulki, na smalcu. Nie polecam oleju bo żeberka wychodzą wtedy bardzo suche. Po podsmażeniu przekładamy do naczynia i zostawiamy na razie na chwilkę.

Na smalcu po żeberkach podsmażamy resztę pokrojonej w piórka cebuli. Gdy cebulka będzie złocista dokładamy żeberek i wszystko dusimy do miękkości na małym ogniu.