poniedziałek, 4 lutego 2013

Zupa krem pietruszkowo - gruszkowa

Zima to dla mnie zawsze okres kiedy poszukuję ciekawych pomysłów na zupy. Muszą być treściwe i rozgrzewające. Ostatnio w magazynie Kuchnia znalazłem przepis na zupę krem z pietruszki i gruszek. Na początku ten pomysł wydał mi się dość dziwny. Nigdy nie próbowałem robić zupy z pietruszki. Zauważam jednak, że coraz modniejsze staje się wykorzystywanie warzyw korzeniowych do robienia chipsów lub właśnie zup. Oczywiście do przepisu dodałem swoje dwa grosze :) Nie mogłem się powstrzymać :)



Składniki:

  • 3 duże pietruszki
  • 1 ziemniak
  • 1 gruszka
  • 2 szalotki 
  • 3 łyżki oliwy 
  • 2 szklanki wody 
  • sól, pieprz 
  • 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej 
  • 1 szklanka śmietanki 36% 
  • 1 szklanka mleka 3,2% 
  • kilka gałązek kolendry
  • Szczypta imbiru (to dodatek ode mnie)


Przygotowanie:
Pietruszki, ziemniaka oraz gruszkę obieramy, kroimy w kostkę; szalotki siekamy. Wrzucamy wszystko na rozgrzaną oliwę i podsmażamy na złoto. Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu 20-30 minut. Kiedy wszystkie składniki będą miękkie, miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką i imbirem. Dodajemy śmietankę, mleko i posiekaną kolendrę i ponownie zagotowujemy. Jeśli zupa jest za gęsta, dolewamy trochę wody.