czwartek, 7 lutego 2013

Tłusto czwartkowe pączki

Tradycyjnie w tłusty czwartek nie może się obyć bez przepisu na prawdziwe domowe pączki :) Tym razem przepisu nie odziedziczyłem po babci. Ona sama mi powiedziała, że niestety nigdy w życiu nie robiła pączków. Jednak pogrzebałem trochę w swoich odziedziczonych po ciociach zapiskach i znalazłem przepis na pączusie. Spytałem babci jak smakowały i powiedziała, że pączki cioci Andzi były najlepsze. Zatem nie wiele pisząc więcej prezentuje przepis na pączusie cioci Andzi :)




Składniki:
1 kg mąki
100 gram drożdży
100 gram cukru
0,5 litra mleka
6 żółtek
1 jajko
szczypta soli
5 łyżek oliwy
1 cukier waniliowy duży
1 kieliszek spirytusu
sok z jednej cytryny
500 gram konfitury (smak wedle uznania, ja zrobiłem z różaną)
2 litry oleju do smażenia



Przygotowanie:
Drożdże wkruszamy do miski i zalewamy letnim mlekiem. Dodajemy dwie łyżki cukru oraz dwie łyżki mąki i robimy zaczyn. Odstawiamy na 20 minut żeby się ruszył.

Do drugiej miski dodajemy resztę mąki, żółtka, jajko, cukier waniliowy, spirytus, resztę cukru, szczyptę soli i 5 łyżek oliwy oraz sok z cytryny. Powoli zaczynamy wyrabiać dolewając przygotowany zaczyn. Kiedy będziemy mieli już gotowe aksamitne ciasto odstawiamy je na 30 minut w ciepłe miejsce.

Gdy ciasto wyrośnie formujemy kulki z ciast i zostawiamy je do wyrośniecia na jakieś 10 minut. Teraz już tylko zostało nam smażyć pączki na rozgrzanym oleju. Średnio powinniśmy smażyć pączka na jednej stronie przez 2-3 minuty. Pamiętajcie żeby po nagrzaniu oleju smażyć na małym ogniu, inaczej pączki się przyrumienią z zewnątrz a w środku będą surowe.

Gdy pączki wystygną nadziewamy je marmolada. Smacznego :)