czwartek, 21 lutego 2013

Risotto z grzybami

Risotto z grzybami zachwyciło mnie pierwszy raz kiedy widziałem jak przygotowuje je Jamie Olivier. Ta pasja, która przez niego przemawiał przy tworzeniu tego dania udzieliła się również i mi. Długo nosiłem się z przygotowaniem tego dania. W końcu znalazłem w sobie siłę i oto przed Wami moja wersja Risotto z grzybami.



Składniki:
200 gram ryżu arborio
20 dag podgrzybków suszonych
50 ml białego wina
1 cebula
sól
pieprz
1 łyżeczka tymianku
masło/oliwa do smażenia

Przygotowanie:
Grzyby zalać gorącą wodą i zostawić do namoczenia na całą noc.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle lub oliwie. Grzyby odcedzić, pozostałą wodę zostawić do podlewania ryżu. Pokrojone grzyby dodajemy do cebuli i podsmażamy kilka minut.

Do grzybów i cebuli dodajemy do ryż i podlewamy szklanką wody oraz połową wody po moczeniu grzybów. Zmniejszamy gaz i przykrywam pokrywką. Gotujemy na wolnym ogniu. Gdy delikatnie ryż zmięknie dodajemy wino i gotujemy wszystko pod przykryciem do miękkości.

Risotto gotowe :)