piątek, 22 lutego 2013

Sałatka z czerwonej kapusty

Lekka, prosta i przyjemna sałatka :) Dla mnie idealna na przykład do schabowego, albo mielonego.



Składniki:
1 mała główka czerwonej kapusty
1 duża cebula
1 duże jabłko
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier
ocet lub sok z cytryny
majonez

Przygotowanie:
Kapustę poszatkować i wrzucić na osolony wrzątek. Do wody dodać trochę octu i chwilę gotować ok. 15 minut. Cebulę obrać, pokroić i wyłożyć na durszlak. Następnie wylać na nią kapustę razem z wrzątkiem i zostawić do obcieknięcia i wystygnięcia. W ten sposób sparzy nam się cebula i będzie lekko miękka. Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać razem z kapustą i cebulą. Doprawić do smaku cukrem, pieprzem i majonezem.