sobota, 23 lutego 2013

Ciasto drożdżowe

Nie ma nic smaczniejszego niż dobry kawałek ciasta drożdżowego. Nadaje się idealnie na śniadanie z odrobiną marmolady, jak również do kawy na niespodziewany przyjazd gości. Warto mieć zamrożony kawałek w domu. Rozmraża się szybko a na niespodziewane wizyty pasuje idealnie. Dla mnie to takie niezobowiązujące ciasto. Nie znam chyba nikogo kto by nie lubił drożdżowego.



Składniki:
3 żółtka
50 dag drożdży
500 gram mąki pszennej
15 dag masła
1 szklanka cukru
0,5 szklanki mleka
cukier waniliowy

Przygotowanie:

Do naczynia z ciepłym mlekiem rozkruszamy  drożdże, dodajemy cukier, łyżkę mąki. Mieszamy około 5 min i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do tak wyrośniętego ciasta dodajemy  resztę mąki, żółtka, roztopione masło, cukier waniliowy i znowu mieszamy do połączenia wszystkich składników (około 7-8 minut), w zależności od konsystencji dodać jeszcze trochę mąki/letniego mleka. Przedkładamy ciasto do formy i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia .

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 45 min w temp 200 stopni.