poniedziałek, 4 marca 2013

Ciasto waniliowe bez jajek

Eksperymentując w kuchni postanowiłem przygotować ciasto bez jajek. Z jednej strony skłoniła mnie do tego chęć eksperymentu, z drugiej zaś brak jajek w lodówce. Miałem chęć na coś słodkiego jednak brak jajek mnie na początku zablokował w tworzeniu słodkich przysmaków. Poszperałem trochę w necie i znalazłem przepis na waniliowe ciasto bez jajek. No to do dzieła pomyślałem.



Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 budyń waniliowy XXL
1,5 łyżki octu
1 szklanka zimnego mleka
0,5 szklanki oleju
cukier waniliowy XXL
łyżeczka aromatu waniliowego



Przygotowanie:
Mąkę z budyniem (suchym) i sodą przesiewamy do miski, dosypujemy cukry. Dolewamy płynne składniki i mieszamy do połączenia.Wylewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką tortownicy.

Pieczemy 40-50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).