piątek, 8 marca 2013

Pierożki wonton ze szpinakiem

Ostatnia lektura jaką czytałem natchnęła mnie do tego żeby przygotować ciasto wonton. Główna bohaterka książki na 3 stronach opowiadała jakie to pyszne ciasto i jak idealnie nadaje się do różnego typu smakołyków. Zachęcony tym opisem postanowiłem sam wymyślić coś co mógłbym z nim połączyć. Spojrzałem do lodówki i znalazłem tam ser biały a w zamrażarce był szpinak. Nie wiele myśląc przygotowałem pierożki :)

Składniki:
Ciasto wonton:
- 25 dag mąki
- pół łyżeczki soli
- 1 jajko
- 6 łyżek wody

Nadzienie:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 400 gram szpinaku rozdrobnionego
- 300 gram sera białego pełnotłustego
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku



Przygotowanie:
Ciasto wonton:
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z solą i zrobić dołek. Wbić do niego jajko i wlać połowę wody. Całość zagnieść regularnie zbierając mąkę i dolewając resztę wody. Zagniatać ciasto przez 5 minut, uformować w kulę i odłożyć przykrywając szczelnie miską na 30 minut. Po tym czasie wyjąć rozwałkować i wyciąć kwadraty. Pierogi zalepiamy w trójkąt po dodaniu farszu.



Nadzienie:
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i zarumienić na oleju. Gdy już będą zeszklone dodajemy szpinak i solimy go i pieprzymy. Na końcu wrzucamy ser biały i wszystko razem dusimy przez 5 minut. Na sam koniec polecam skropić wszystko sokiem z cytryny i mocno zamieszać. Nadzienie gotowe do dodania do pierogów :)