środa, 17 kwietnia 2013

Kokardki z salami

Wpadłem kiedyś bez zapowiedzi do mojego dobrego znajomego. Jest to człowiek, który zawsze musi mnie czymś poczęstować i strasznie się denerwuje kiedy odwiedza się go tak spontanicznie. Oczywiście już po wejściu zaczął marudzić, mimo moich zapewnień, że nie jestem głodny. Stwierdził, że musi coś na szybko przygotować. No cóż nie protestowałem, bo tylko by go to rozdrażniło. Stwierdził, że zrobi swoją ulubioną sałatkę z makaronem kokardki oraz salami, pomidorami i serem lazur. Zajęło mu to dosłownie około 30 minut. Efekt był bardzo smakowity. Zakochałem się w tej sałatce od pierwszego widelca. Szybko przejąłem przepis i zacząłem serwować ją wszystkim swoim znajomym na spotkaniach.

Składniki:
makaron kokardki Lubella
puszka pomidorów bez skórki
400 gram salami, najlepiej w plasterkach
ser lazur (ja używam srebrzystego)
sól
czosnek
bazylia
oregano
pieprz




Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente. W wypadku tego konkretnego makaronu wystarczy wrzucić go do gotującej się i osolonej wody i gotować 9 minut.

W czasie gotowania makaronu kroimy salami na drobne kwadraciki i wrzucamy na patelnie (nie trzeba dodawać oleju gdyż tłuszcz wytopi się z salami). Następnie dodajemy pomidory. Gotujemy do momentu aż pomidory się rozpadną i powstanie taki gęsty sos. Dodajemy do smaku łyżkę bazyli sudzonej, orgeano oraz czosnku granulowanego i soli.

Dodajemy sos do makaronu i mieszamy wszystko razem. Na koniec ścieramy do sałatki ser lazur i jeszcze raz mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Sałatka jest smaczna zarówno na ciepło zaraz po przygotowaniu jak i na zimno. 

Smacznego :)