piątek, 19 kwietnia 2013

Kotlety z marchewki

Gotowanie dla osoby, która nie je mięsa czasem przysparza mi trochę trudności. Niestety jak się ma w domu taką osobę to co zrobić. W sumie dla mnie to możliwość zdobycie nowego doświadczenia i eksperymentowania w kuchni. No i właśnie na bazie zdobywania nowych doświadczeń postanowiłem przygotować kotlety ala mielone z marchewki. Robi się je dość łatwo aczkolwiek troszkę bardziej pracochłonne. Smakują jedna naprawdę wyśmienicie.

Składniki
2 - 3 duże marchewki
pół kostki masła
1 jajko
1 duża cebula
bułka tarta
natka pietruszki
papryka słodka mielona
olej do smażenia
sól
pieprz



Przygotowanie
Marchewki umyć i obrać. Następnie należy je zetrzeć na tarce o średniej grubości oczek. Startą marchewkę gotujemy w wodzie z dodadkiem masła aż do miękkości. W między czasie kroimy w kosteczkę cebulę i podsmażamy ją lekko na oleju. Siekamy również bardzo drobno pietruszkę.

Gdy marchewka już będzie miękka należy ją odcedzić i rozgnieść widelcem lub ubijaczką do ziemniaków na jednolitą masę. Dodajemy podsmażoną cebulkę, sól pieprz do smaku oraz łyżeczkę papryki słodkiej mielonej oraz jedno jajko.

Wyrabiamy masę stopniowo dodając bułkę tatrą. Ciężko podać ile będziemy jej potrzebować. Musimy obserwować kiedy masa będzie na tyle zwarta, że da się z niej formować kotlety.

Formujemy kotlety i obtaczamy je bułce tartej. Smażymy na złocisty kolor.

Smacznego :)