poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Pierogi ruskie

Uwielbiam pierogi w każdej postaci i z różnymi nadzieniami. Ostatnio zakupiłem sobie taki przyrząd do lepienie pierogów, który bardzo ładnieje zlepia. Pierogi wyglądają pięknie. Zastanawiałem się jakie tym razem przyrządzić i stwierdziłem, że czas na ruskie.

Poczytałem jak zawsze trochę na ich temat i dowiedziałem się, że wcale nie pochodzą z Rosji. Tam są mało znane i popularne. Wywodzą się z Rusi Czerwonej i najbardziej popularne są w Polsce i na Ukrainie. Przepis na pierogi wziąłem od mojej koleżanki, która robi je przynajmniej raz w tygodniu. Sama dostała go od swojej babci, która pochodzi właśnie z Ukrainy. Zatem czas zacząć lepienie :)

Składniki:

Ciasto:
50 dag mąki
2/3 szklanki ciepłej wody
1 jajko

Farsz:
Półtorej szklanki ziemniaków (najlepsze są takie ugotowane dzień wcześniej)
50 dag sera białego (ja użyłem tłustego, pierogi się lepiej zlepiają)
Jedna duża cebula
sól
pieprz



Przygotowanie:

Ciasto:
Mąkę przesiewamy i wbijamy jajko. Zarabiamy ręką i stopniowo dolewamy wodę. Wyrabiamy ciasto i następnie rozwałkowujemy podsypując mąką. Wykrawamy kółeczka na przykład szklanką.

Farsz:
Drobno szatkujemy cebulkę. Następnie podsmażamy ją ja oleju na złocisty kolor. Ziemniaki i ser przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Ja zrobiłem to da razy, żeby masa była bardzo delikatna. Do przygotowanej masy dodajemy cebulkę, sól i pieprz do smaku.

Teraz wystarczy napełnić nasze ciasto farszem, zlepić pierogi o wrzucić je do gotującej się i osolonej wody. Czekamy aż wypłyną na wierz i jeszcze ze 4 minuty gotujemy.

Przed podaniem warto pokrasić je podsmażoną cebulką z kiełbaską.

Smacznego :)