środa, 15 maja 2013

Pierogi z serem, miętą i cukrem migdałowym

Pierogi to potrawa, która bardzo często gości u mnie w domu. Uwielbiam je chyba w każdej możliwej postaci. Tym razem postanowiłem poeksperymentować trochę i przygotować pierogi z mięta. Nabyłem ją drogą kupna i sprzedaży w warzywniaku, który mam nie daleko miejsca zamieszkania. Pani Stasia, która tam pracuje zachwalała, że to świeżutka miętka z uprawy ekologicznej. No więc stwierdziłem, że muszą ją mieć i coś z niej zrobić. Tak właśnie powstał ten przepis :)

Składniki:

Ciasto na pierogi:
2 szklanki mąki (u mnie puszysta poznańska od Lubelli)
pół szklanki letniej wody
1 jajko

Masa serowa:
250 gram sera białego
200 ml śmietany 18%
pęczek świeżej mięty
2 opakowania cukru migdałowego

Przygotowanie:

Ciasto na pierogi:
Mąkę przesiewamy i robimy w niej wgłębienie. Wbijamy w niej jajko i stopniowo dodają wodę zagniatamy jednolitą masę. Odstawiamy na 15 minut do lodówki.

Masa serowa:
Do miska wkładam ser i mocno go rozdrabniamy widelcem. Listki mięty myjemy i szatkujemy. Dodajemy ją do sera razem ze śmietaną i cukrem. Mieszamy wszystkie składniki.

Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wykrawamy w nim krążki szklanką. Na środek każdego krążka rozkładamy farsz i zlepiamy pierogi.

Teraz wystarczy wrzucać pierogi do gotującego się wrzątku i gotować aż wypłyną na wierzch. Dajmy im kilka minut na powierzchni i gotowe.

Smacznego :)