poniedziałek, 20 maja 2013

Twarożek śniadaniowy ze szczypiorkiem i pokrzywą

Pokrzywa zawsze kojarzyła mi się z czymś nie przyjemny. Pamiętam kiedy jako dziecko wpadłem w krzaki w których były pokrzywy. Poparzyłem się wtedy strasznie. Płakałem i zawodziłem, chciałem szybko zdrapać to z siebie.
No a teraz proszę, proponuję ją jako dodatek do dania. Jak to wszystko się zmienia wraz z biegiem lat. No to nie ma co więcej pisać tylko czas zdradzić mój pomysł na twarożek śniadaniowy z pokrzywą.

Składniki:
Pęczek pokrzywy
400 gram sera białego
pęczek szczypiorku
200 ml śmietany 18%
sół


Przygotowanie:
Pokrzywę należy umyć i wrzuć do wrzątku na kilka minut. Wszystko po to żeby nie poparzyła nam jamy ustnej. Następnie ją studzimy i szatkujemy razem ze szczypiorkiem.
Do miski wkładamy i rozdrabniamy ser biały. Dodajemy poszatkowaną pokrzywę i szczypiorek oraz śmietanę. Teraz wystarczy wszystko wymieszać i osolić do smaku. 

Smacznego :)