piątek, 24 maja 2013

Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa to podobno najpopularniejsza zupa w naszym kraju. Jedna z marek nawet wykorzystała ten potencjał w swojej reklamie i ogłosiła czwartek dniem zupy pomidorowej. U mnie nie ma specjalnego dnia na tą zupę. Kiedy mam na nią ochotę wtedy gości ona na stole w moim domu.
Nie dajmy sobie narzucać kiedy mamy coś jeść. Jedzmy to wtedy kiedy mamy na to ochotę.

Składniki:
300 gram mięsa z kurczaka (u mnie udka)
2 marchewki
1 pietruszka
połowa selera
1 por
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów bez skórki
1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:
Do dużego garnka wlewamy wodę i wkładamy do niego umyte mięso z kurczaka, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy na niewielkim ogniu. Po 20 minutach dodajemy czosnek i cebulę. Gotować dalej. Po kolejnych 20 minutach dodajemy pozostałe, umyte i pokrojone w plasterki warzywa. Gotujemy do momentu aż warzywa zmiękną. Teraz możemy dodać pokrojone pomidory bez skórki oraz łyżkę koncentratu pomidorowego. Doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z makaronem według naszego uznania. U mnie najlepiej w zupie pomidorowej sprawdza się makaron typu ryż od Lubelli :)

Smacznego :)