poniedziałek, 10 czerwca 2013

Sos czosnkowy

Okres grillowy w pełni. A co, jak co ale bez sosu się nie obejdzie. Ja uwielbiam sos czosnkowy. Jest idealny do chipsów, ziemniaków, karkówki i do czego sobie tylko wymarzymy.
Dodatkowo czosnek jest bardzo zdrowy więc warto go jeść w dużych ilościach. Ja często przygotowuję taki sosik do różnych potraw. No to do dzieła :)

Składniki:
3 ząbki czosnku
200 ml jogurtu naturalnego (najlepiej gęstego)
4 łyżki śmietany 18%
pęczek koperku
sok z 1 cytryny
szczypta soli
szczypta pieprzu (u mnie zawsze najlepiej sprawdzą się biały)



Przygotowanie:
Do miseczki wyciskami 3 żabki czosnku. Następnie dodajemy jogurt i śmietanę i wszystko mocno mieszamy. W między czasie szatkujemy koperek i dodajemy go do przygotowanej masy razem z sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!