piątek, 21 czerwca 2013

Kotlety z ciecierzycy

Eksperymentowanie z kuchnią w stylu wege zaczęło sprawiać mi przyjemność. Jestem do tego zmuszony głównie ze względu na posiadanie w zaciszu domowy niejadka mięsnego. Czasem dwoje się troję żeby było smacznie, zdrowo i kolorowo. Wpadłem, więc ostatnio na pomysł zrobienia kotletów z ciecierzycy. Akurat miałem w lodówce dwie puszki tego ziarna, więc postanowiłem przygotować z niego kotlety. Musze przyznać, że wyszło smacznie. Zresztą sami ocenicie:)


Składniki:
500 gram ciecierzycy z puszki
Pieprz cytrynowy
2 ząbki czosnku
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
Posiekana drobniutko natka pietruszki
Posiekany drobno koperek
4 - 8 łyżek bułki tartej
2 jajka
Olej do smażenia.


Przygotowanie:
Ciecierzycę odsączamy i blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy wszystko razem. Dodajemy sól, pieprz cytrynowy, słodką paprykę, jajka i  wyrabiamy masę. Żeby lepiej się nam kleiła dodajemy bułkę tartą. Jeśli masa jest już na tyle zwarta żeby lepić kotlety możemy przystąpić do dzieła. Ulepione kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju. Smakują wybornie. Polecam


Smacznego:)