piątek, 5 lipca 2013

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Nie ma chyba w naszym kraju osoby, która nie znałaby tradycyjnej sałatki jarzynowej. Jest to królowa wszystkich imienin i urodzin. Na stole wygląda pięknie a smakuje chyba każdemu. Przypomniałem sobie o niej właśnie będąc ostatnio na imieninach mojej koleżanki. Stół był zastawiony typowo polskimi daniami. Musiał się więc znaleźć wśród nich sałatka jarzynowa. Tak mi ślinka pociekła, że po powrocie do domu postanowiłem przygotować ją sam.



Składniki:
6 ziemniaków
5 marchewek
2 pietruszki
1 seler
4 jajka
5 ogórków kiszonych
2 średnie cebule
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 puszka groszku konserwowego
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki musztardy sarepskiej
5 łyżek majonezu
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę, seler obieramy i gotujemy do miękkości. Ziemniaki gotujemy w łupinach również do miękkości. Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane warzywa kroimy w drobną kostkę, jajka również. Ziemniaki należy obrać z łupin przed krojeniem. Ogórki kiszone obieramy ze skórki i również kroimy w drobną kostkę. Wszystko wrzucamy do dużej miski. Dodajemy kukurydzę, groszek i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Na koniec dodajemy majone, musztardę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sałatka gotowa.

Smacznego :)