środa, 10 lipca 2013

Pasta z wędzonego łososia

Od jakiegoś czasu jestem wielkim fanem past. Idealnie sprawdzają się na kanapkach, ale mogą też być fajnym dodatkiem do na przykład krakersów. Warto mieć w domu zawsze jakąś pastę przygotowaną, może nam to uratować nie raz skórę w przypadku nagłej wizyty naszych znajomych. U mnie tak ostatnio właśnie było. Na szybko przygotowałem właśnie pastę z łososia wędzonego. Podałem ją zarówno na bułeczce jak i na krakersach. Warto bawić się formami podania :)

Składniki:
1 opakowanie łososia wędzonego
1 mała cebula
kilka listków świeżej bazylii
pęczek szczypiorku
1 jajko
1 łyżka musztardy stołowej
około 6 łyżek majonezu
sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:
Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę i wraz z bazylią i pokrojonym szczypiorkiem blendujemy. W trakcie tej czynności powoli dodajemy łososia i dalej blendujemy. Jajko wcześniej gotujemy na twardo i dodajemy do blendowanych składników. Gdy wszystko już mocno nam się zmiesza i zmiksuje dodajemy majonez oraz musztardę i mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego :)